LAMAN KONSULTAN HBI DRHATTA.COM 2008-9-10-11

THE BEST MALAYSIA VIRTUAL HOMEOPATH  ;;  MHCL WEBSITE www.homeolibrary.com - consultant SINCE 2001

Komen anda tentang website ini, emelkan ke: drhatta3@yahoo.com.  Hubungi segera: 013-980 2991

"Promoting Homeopathy All Malaysia Over" project for continuous publication of homeopathy books & virtual knowledge. - info HBI

LAMAN UTAMA

Jom Support the Site: Bisnes & Testimonial   "Pengedar Utama"    

 

 

 

Julai 2012

Takut Hantu

Obstruction

Alfalfa Berkesan

Mengatasi Letih

Diserang Gastrik

Bonus Raya

Pantang Ubat Dan Herba Cirit

Cirit & Isu Ubat

Cirit-birit

Selsema Siang

"Salam Ramadan"

Resdung Ramadan

Cerita Azie

Derma Darah

Tip Ramadan

Metabolisme

Testimonial HomeoABC

Realiti pengambilan Kes

Sham Kamikaze

Workshop Homeopati 3

Workshop Homeopati2

Jun 2012

Workshop Homeopati

AsidUrik

Teknousahawan Homeopati

Ambil Penawar Homeopati

Tip Minta

Alternatif Denggi

Putus Cinta

Tenaga Mental 2 Wokshop Homeopathy

Tenaga Mental

Soal Jawab Penawar

Dakwah Membazir

Pelangsing Badan

Produk Homeopati

Mei 2012

Rehat

Red Warriors

Cuti Sekolah

Juara FA

Piala FA

Batu Karang

Guru Inovatif

PRU13 Paling Sengit

PRU13 Sudah dekat

Soal-jawab Homeopati

Gaji Sabah Sarawak

Gaji Minimum

April 12

Bersih Urusniaga

Kuatkan Sistem Imun

Sakit Kepala Dirawat

Cegah Migran

Produk HBI

Cinta Keadilan

7 Rahsia Steve

Jangan Degil

Keajaiban Homeopati

Denggi: Sikap Masyarakat

Gempa Besar di Aceh

Beras Sintetik

Pantang Larang Homeopati

Denggi Berdarah

Produk Pelbagai guna

Produk Halal

Gaji Baru SSM

Mac 2012

Bakteria Penyakit

Sarapan Penting

Mesyuarat Agung MPHM

Tudung Fareeda

Cerdaskan Akal-Hujah

Oki Setiana Dewi

Cerdaskan Akal

Minyak Recon Halal?

Tip Hidup sihat 2

Tip Hidup Sihat

Amah Indo

Logo Halal Dikuatkuasa

Malek Noor Nikah

Logo Halal

Sakit Asma

Youtube Tentukan Populariti

Bersin @ Tersedu

Homeolibrary.com

 

Februari 2012

Umur Insan

Generasi Y

 

Mengatasi Keletihan Teramat Ketika Puasa (28/07/12)

Sehingga hari ini, sudah masuk hari ke lapanlah kita semua menjalankan ibadat puasa. Seperti tahun-tahun sebelumnya, tentulah kita mampu mengharungi detik-detik ini dengan penuh sabar.

  Jika kita petik sebahagian pesanan daripada web pondokhabib, pesanan penting dalam amalan berpuasa ialah pengendalian diri dan penundaan kesenangan sementara.

Pesanan & Hikmah

  Dikatakan bahawa penundaan kesenangan ini dapat dilihat dalam hadits Rasulullah S.A.W (yang artinya):

  “Ada dua kebahagiaan orang berpuasa, yakni ketika ia berbuka dan ketika kelak ia bertemu Allah.” (HR. Bukhari Muslim).

  Memang benar, kenikmatan berpuasa akan dapat kita rasakan ketika datang saat berbuka. Betapa nikmatnya segelas air sirap atau air buah yang anda minum yang dapat menghapus dahaga luar biasa yang anda rasakan selama berjam-jam lamanya.

  Jelasnya di sini, Allah ingin mendidik kita menjadi hamba yang pandai bersyukur. Syukur atas setiap nikmat yang diberikan oleh Allah termasuk udara yang kita hirup, makanan yang kita makan, pakaian yang kita pakai, rumah yang kita tinggal, bahkan nyawa yang dipanjangkan sehingga dapat menikmati Ramadan sekali lagi.

  Pada bulan puasa makanan yang halal untuk dimakan menjadi haram untuk sementara waktu. Jika kita taati, maka akan nikmatlah yang kita rasakan ketika saat berbuka tiba. Begitu jugalah jua dengan semua keperluan biologis yang menjadi fitrah manusia.

  Pada saat sama, kita juga akan merasakan betapa perasaannya orang yang tidak dapat makan atau minum kerana sakit atau kerana kemiskinan. Lantas, perasaan simpati, bahkan empati akan timbul ke dalam diri individu berpuasa.

Keletihan

  Namun apabila sudah sampai seminggu berpuasa, selain orang yang menjalani ibadat ini dengan normal, ada sebahagian masyarakat kita mungkin terasa teramat penat. Walaupun antara hikmah puasa itu ialah untuk mengekang nafsu yang membuak-buak dalam diri, keletihan yang terlampau itu mungkin memberi kesan kurang baik kepada diri.

  Homeopati mempunyai beberapa penawar hebat sebagai penawar keletihan, khusus bagi simptom-simptom tertentu. Antaranya ialah Arnica montana, Ruta graveolens, Symphytum, Kali phosphoricum.

Simptom penawar

  Jika keletihan itu sehingga kepada rasa memar seluruh badan, bolehlah anda dapatkan penawar Arnica dan Ruta. Keletihan kerana banyak membuat kerja-kerja fizikal dan kemalangan yang timbul akibat membuat kerja-kerja itu boleh dilegakan dengan Arnica sahaja.

  Tetapi kalau keadaannya sampai kepada teramat lemah sehingga kedua kakipun sudah tak larat untuk menaiki atau menuruni tangga. Berjalan sudah terhuyung-hayang dan pinggul atau tulang paha sangat penat, mungkin Ruta grav boleh memberi kesan yang lebih.

  Jika sakitnya sampai ke tulang, sakit belakang selepas bergelut atau bersenggama, belakang sakit-sakit kerana berlebihan aktiviti seksual di sebelah malamnya, bolehlah dicuba Symphytum.

  Bagi keluarga di rumah yang belum mengenali homeopati, atau mereka yang pernah melihat rumusan kami Hi-fos, Hifos itu boleh diambil untuk mengatasi sebahagian besar simptom-simptom tadi.

  Demikian juga jika anda terlalu banyak mentelaah dan membuat kaji selidik di bulan puasa sehingga menyebabkan kepenatan terlampau, ambil lah Hifos setiap jam sebanyak tiga dos.

  Hi-fos merupakan rumusan kami yang mengandungi Kali phos potensi tinggi yang digabungkan dengan Ruta grav dan Symphytum.

Penawar Rasulullah

  Tetapi daripada Rasulullah s.a.w. yang telah mengajarkan penawar ringkas bagi meringankan keletihan/kepenatan dan kesusahan hidup kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah dan menantunya Saidina Ali bin Abu Talib, diriwayatkan bahawa baginda s.a.w. bersabda:

  “Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur,  bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam ."

  Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan/kepenatan dan kesusahan hidup mereka berdua.

  Kemudiannya dikatakan Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah s.a.w. ini. Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."

  Salam puasa. Mudah-mudahan anda semua mendapat manfaat, sihat wal 'afiat serta dapat meneruskan ibadah puasa untuk hari ke lapan ini.

 

drhatta.com / 8 Ramadhan 1433 H.

 

 

 

   

 

....Bina Masa depan dengan kecemerlangan demi kecemerlangan...

 

Tawaran 2012

Tip-tip untuk masa depan anda!

Kandungan "Tip-Tip Motivasi dan Minda" 

  Tip-tip & Mutiara Tip

  Teknik Mengingat

  Tip amalan Makanan Sihat

  Tip Tablet Minda

  Tip Doa 

 (advertisement)

 

"BIG OFFER"

Harga: RM12.00 shj.

 

Jom ke Sekolah dengan Active IQ

Testimonial!!

“Saya mempunyai dua orang anak kembar lelaki berumur 13 tahun. Adiknya agak lemah dan tidak berjaya ke asrama seperti abangnya. Dia selalu mengatakan tak tahu bila ditanya, dan hendak bercakappun tersekat-sekat dan gagap. Selepas saya berikan Active IQ, dia mula berubah, gemar menjawab dan bercakap. Dia juga sudah boleh mengikuti pelajaran dan menghafal ayat-ayat tertentu termasuk lagu-lagu, serta mengulangi kata-kata gurunya. Bahkan dia sudah mula minat belajar bahasa Inggeris, walaupun dahulunya dia malas mencuba. Sekarang dia juga semakin rajin membuat kerja-kerja sekolah.” -   Pn. Salsiah Kemad (Tel: 016-281 7697)

 Sms terbaru "Salam...TK, Berkat usha +  suplemnt minda Dr. anak sya brjaya dpt 5A dlm UPSR lalu dn adiknya jga dpt top 5 dlm clas drj 3.              Alhamdulillah mga brterusn." - Pn. Maimunah (017-6761085)

Klik: Tawaran Hebat

 

“Saya sudah memesan dan menjual Active IQ dan Homeo-ABC sejak hampir sepuluh tahun. Walaupun Homeo-ABC tidak dapat dipasarkan selaju Active IQ, tetapi kesannya amat baik. Pelanggan yang mencuba dan memberinya untuk anak-anak serta ahli keluarga memaklumkan selsema, batuk-batuk, anak-anak meragam dan menangis, dan pelbagai masalah harian dapat disembuhkan dalam waktu yang singkat apabila mereka cepat-cepat memakan Homeo-ABC. Sesiapa yang sudah biasa dengan Homeo-ABC, mereka cenderung menjadi pelanggan tetap untuk remedi tersebut.”   - Noor Aini Ooi Abdullah (Tel:  013-514 5994)

Lagi... testimonial.

 

 

 

 

 

 

 
 

Support us : Untuk Penerbitan Buku-buku Homeopati - Matlamat Unggul Memperkasakan Homeopati.

Homeopathy and Malaysia Homoeopathy Cyber Library.

Consultant: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

Copyright: HBI Health & Homoeopathy Centre

Updated: as above.