LAMAN KONSULTAN HBI DRHATTA.COM 2008-9-10-11

THE BEST MALAYSIA VIRTUAL HOMEOPATH  ;;  MHCL WEBSITE www.homeolibrary.com

- consultant SINCE 2001

    

"Promoting Homeopathy All Malaysia Over" project for continuous publication of homeopathy books & virtual knowledge. - info HBI

Laman Utama

DENGGI: TIADA UBAT TETAPI ALTERNATIF ADA

Admin:

 
2012

Jun 2012

Workshop Homeopati

AsidUrik

Teknousahawan Homeopati

Ambil Penawar Homeopati

Tip Minta

Alternatif Denggi

Putus Cinta

Tenaga Mental 2 Wokshop Homeopathy

Tenaga Mental

Soal Jawab Penawar

Dakwah Membazir

Pelangsing Badan

Produk Homeopati

Mei 2012

Rehat

Red Warriors

Cuti Sekolah

Juara FA

Piala FA

Batu Karang

Guru Inovatif

PRU13 Paling Sengit

PRU13 Sudah dekat

Soal-jawab Homeopati

Gaji Sabah Sarawak

Gaji Minimum

April 12

Bersih Urusniaga

Kuatkan Sistem Imun

Sakit Kepala Dirawat

Cegah Migran

Produk HBI

Cinta Keadilan

7 Rahsia Steve

Jangan Degil

Keajaiban Homeopati

Denggi: Sikap Masyarakat

Gempa Besar di Aceh

Beras Sintetik

Pantang Larang Homeopati

Denggi Berdarah

Produk Pelbagai guna

Produk Halal

Gaji Baru SSM

Mac 2012

Bakteria Penyakit

Sarapan Penting

Mesyuarat Agung MPHM

Tudung Fareeda

Cerdaskan Akal-Hujah

Oki Setiana Dewi

Cerdaskan Akal

Minyak Recon Halal?

Tip Hidup sihat 2

Tip Hidup Sihat

Amah Indo

Logo Halal Dikuatkuasa

Malek Noor Nikah

Logo Halal

Sakit Asma

Youtube Tentukan Populariti

Bersin @ Tersedu

Homeolibrary.com

 

Februari 2012

Umur Insan

Generasi Y

Serangan Serentak PAS-PKR

Cabaran 40an

Tuntutan Cuepacs

Isu Halal

 

 

 

 Hari ini kami sempat menghadiri satu lagi program Kementerian Kesihatan. Kali ini kami menghadiri program Taklimat Penyakit Denggi Dan Penubuhan Skuad Anti Denggi IPTA/IPTS yang dijalankan oleh PKD Daerah Kuala Langat.

  Kita percaya program ini akan lebih positif apabila ia berusaha melibatkan pihak awam dan pelajar IPT dalam usaha membasmi penyakit denggi yang telah meragut nyawa yang lebih ramai pada tahun ini.

  Apa lagi apabila kita dapati statistik menunjukkan negeri Selangar menyumbang kepada jumlah kes paling ramai di antara negeri iaitu 4,908 pada minggu (9 Jun) ke 23 tahun ini. Ini jauh berbeza dengan W. Persekutuan KL dan Putrajaya yang mencatat wilayah kedua tertinggi dengan jumlah 1,060 kes sahaja, diikuti dengan Johor sebanyak 768 kes.

  Di bawah ini merupakan statistik penuh dari bulan Januari hingga 9 Jun 2012 dan perbandingan dengan tahun 2011 daripada Kementerian Kesihatan (kes kematian adalah dalam kurungan):

  

  Pegawai Epidemiologi daerah, Dr. Sazidah Mohd Karli yang memberi taklimat pada sesi pertama hari ini memaklumkan bahawa masyarakat harus mengambil berat mengenai penyakit denggi ini kerana tidak terdapat ubat khusus bagi merawat pesakit.

  Yang ada hanyalah rawatan sokongan denggi. Ini dilakukan dengan memberi ubat demam seperti paracetamol jika pesakit menunjukkan tanda-tanda demam, menambahkan kuantiti air jika pesakit mempunyai masalah dehidrasi dan menambahkan platelet kalau pesakit didapati kekurangan platelet.

  Dengan rawatan sokongan seperti ini, pesakit yang berisiko harus dikesan lebih awal supaya pihak hospital boleh membantu.

  Di dalam sesi soal-jawab, Dr. Sazidah memaklumkan rawatan tradisional seperti pesakit diberi minum sup ketam nampaknya ada menunjukkan kesan di mana ia dikatakan membantu meningkatkan platelet darah pesakit.

  Beliau juga memberitahu ada kajian pernah dibuat terhadap daun betik. Ramuan tradisional yang diamalkan seolah-olah menunjukkan kesan positif apabila pesakit meminum air daun betik. Ini adalah kerana bahan tersebut didapati membantu mempercepatkan pesakit sembuh daripada demam denggi.

  Terhadap pertanyaan minuman 100 Plus, beliau tidak pasti tetapi menyatakan mungkin ia membantu kerana ada kandungan elektrolit-elektrolit tertentu di dalamnya, namun ia masih berfungsi seperti air yang diperlukan oleh pesakit.

  Dengan perakuan Dr. Sazidah itu, ini bermakna ada ruang lagi untuk kajian dibuat mengenai kegunaan bahan-bahan herba yang pernah digunakan turun-temurun.

  Sesi seterusnya pada hari ini ialah berkaitan undang-undang dalam pembasmian denggi dan juga mengenai penubuhan Skuad Basmi Denggi.

      Wa Llahu 'alam.

[7.30 mlm, 19 Jun 2012]

   - Admin Dr.Hatta.com


   

Copyright 2011-2012 HBI Health & Homoeopathy Centre.