LAMAN KONSULTAN HBI DRHATTA.COM 2008-9-10-11

THE BEST MALAYSIA VIRTUAL HOMEOPATH  ;;  MHCL WEBSITE www.homeolibrary.com - consultant SINCE 2001

Komen anda tentang website ini, emelkan ke: drhatta3@yahoo.com.  Hubungi segera: 013-980 2991

"Promoting Homeopathy All Malaysia Over" project for continuous publication of homeopathy books & virtual knowledge. - info HBI

LAMAN UTAMA

Jom Support the Site: Bisnes & Testimonial   "Pengedar Utama"    

 

 

Oktober 2012

Kelantan Juara

Bantah AES

Handfon Ke Sekolah?

Seminar Homeopati

Impak Hi-Fos

PMR Bermula

Angin Pasang

Pelajar Berhenti Belajar

Terkaya Di Malaysia

Perginya Dr.Nik

Sept 2012

Intipati Bajet 2013

Transform Bajet

Tuntutan Cuepacs

Rang U2 PTK

J.Hunt Sokong Homeopati

Hakikat Penawar

Testimonial Produk

Berhutang

Servis HBI Terbaik

Tukar Ubat

Harga Promo IQ

UPSR 2012

Servis Pelanggan

Kejayaan Orang Asli

Hanafiah Yunus

Timeline Homeopati

Ogos 2012

Hari Merdeka

Mati Pucuk

SMS Raya Dulu

SMS RAYA

Mr. Cook

Ofer Syawal

Salam Idul Fitri

Rawatan Online

Malam LailatulQadr

Obes Puasa

Menangani Gastrik

Batuk Kebal Materialisme PerubatanSakit Kepala

Demam

Tanggapan Puasa

Vaksinasi HPV

Paulinia Sorbilis

Julai 2012

Takut Hantu

Obstruction

Alfalfa Berkesan

Mengatasi Letih

Diserang Gastrik

Bonus Raya

Pantang Ubat Dan Herba Cirit

Cirit & Isu Ubat

Cirit-birit

Selsema Siang

"Salam Ramadan"

Resdung Ramadan

Cerita Azie

Derma Darah

Tip Ramadan

Metabolisme

Testimonial HomeoABC

Realiti pengambilan Kes

Sham Kamikaze

Workshop Homeopati 3

Workshop Homeopati2

Jun 2012

Workshop Homeopati

AsidUrik

Teknousahawan Homeopati

Ambil Penawar Homeopati

Tip Minta

Alternatif Denggi

Putus Cinta

Tenaga Mental 2 Wokshop Homeopathy

Tenaga Mental

Soal Jawab Penawar

Dakwah Membazir

Pelangsing Badan

Produk Homeopati

Mei 2012

Rehat

Red Warriors

Cuti Sekolah

Juara FA

Piala FA

Batu Karang

Guru Inovatif

PRU13 Paling Sengit

PRU13 Sudah dekat

Soal-jawab Homeopati

Gaji Sabah Sarawak

Gaji Minimum

April 12

Bersih Urusniaga

Kuatkan Sistem Imun

Sakit Kepala Dirawat

Cegah Migran

Produk HBI

Cinta Keadilan

7 Rahsia Steve

Jangan Degil

Keajaiban Homeopati

Denggi: Sikap Masyarakat

Gempa Besar di Aceh

Beras Sintetik

Pantang Larang Homeopati

Denggi Berdarah

Produk Pelbagai guna

Produk Halal

Gaji Baru SSM

Mac 2012

Bakteria Penyakit

Sarapan Penting

Mesyuarat Agung MPHM

Tudung Fareeda

Cerdaskan Akal-Hujah

Oki Setiana Dewi

Cerdaskan Akal

Minyak Recon Halal?

Tip Hidup sihat 2

Tip Hidup Sihat

Amah Indo

Logo Halal Dikuatkuasa

Malek Noor Nikah

Logo Halal

Sakit Asma

Youtube Tentukan Populariti

Bersin @ Tersedu

Homeolibrary.com

 

Februari 2012

Umur Insan

Generasi Y

 

Handfon Tidak Dibenarkan Ke Sekolah: Zaman Mana Ni ? (15/10/12)

  Hari ini Berita Harian melaporkan bahawa seratus peratus guru yang menjayakan soal selidik Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), menolak sepenuhnya cadangan membenarkan pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah.

  Laporan itu menyebut Hashim Adnan selaku Presiden NUTP berkata, pihaknya menerima maklum balas berkenaan selepas mengedarkan kira-kira 20,000 borang soal selidik secara rambang kepada ahli kesatuan itu, baru-baru ini

  Kami berpendapat bahawa keputusan ini amat mengejutkan dan telah dibuat oleh responden secara kurang rasional dan tanpa berfikir panjang.

  Isu-isu atau alasan yang diberikan oleh para guru di dalam akhbar tersebut kelihatan berat sebelah, tanpa melihat kedua-dua kesan positif-negatif dan penuh dengan rasa ketakutan dalam menghadapi perubahan teknologi dan era baru globalisasi.

  Di antara alasan yang dilaporkan itu termasuk (i) akan mencetuskan masalah penyalahgunaan telefon bimbit oleh pelajar (ii) bimbang pelajar akan mengambil, merakam atau muat turun gambar negatif serta berkongsi serta menyebarkan kepada rakan lain dan (iii) takut akan berlakunya kecurian telefon bimbit.

  Kami percaya kebimbangan dan ketakutan serupa ini sudah wujud lebih sepuluh tahun dahulu apabila internet mulai digunakan secara lebih meluas. Hanya hari ini ia berkisar secara khusus mengenai isu membawa telefon bimbit ke sekolah pula.

  Dalam hal ini kami melihat dilema kesatuan dan para guru adalah tidak bertempat. Para guru itu sudah lupa akan tugas mereka sebagai pendidik dalam mendidik anak-anak menghadapi masa depan yang sememangnya akan penuh dengan pelbagai cabaran baru dan perubahan teknologi.

  Mereka juga seolah-olah lupa akan ingatan Rasulullah s.a.w, berkaitan pendidikan apabila baginda pernah bersabda yang maksudnya  "Didik anak harus mengikut zamannya." (benarkah hadis ini?? jika benar kenapa tidak diambil pelajaran.)

  Selain apa yang dibimbangi itu, ingin kami utarakan beberapa isu untuk difikirkan secara bersama dan rasional:

  Satu - Telefon bimbit adalah alat. Kegunaannya boleh jadi baik ataupun tidak. Sekarang ada ibu bapa memenuhi keperluan anak-anak mereka dengan membeli apa yang dikehendaki itu tanpa memikirkan baik buruknya. Ibu bapa juga tidak mampu membimbing mereka kerana kurang pengetahuan ataupun sibuk dengan kerja-kerja lain. Tidakkah guru merupakan ibu bapa kedua mereka?

  Dua - Seperti keadaannya dengan perkara-perkara lain dalam pendidikan hari ini, guru bertanggungjawab mengajar dan memberikan didikan dengan memasukkan nilai-nilai murni dalam segenap perkara. Mereka juga haruslah mengajar mengenai cara-cara mengguna  yang betul dan kepentingan telefon bimbit dan gajet itu - termasuk apa yang baik dan buruknya dalam penggunaan alat-alat teknologi terbaru itu. Hanya melalui pendidikan agama dan susila yang baik serta bimbingan yang berterusan boleh menangani masalah sosial seperti pornografi, kenakalan, penipuan dan sebagainya.

  Tiga - Anasir-anasir jahat ada di mana-mana. Pencuri, penculik dan pengedar dadah menggunakan alat-alat ini untuk melakukan aktiviti jahat terhadap semua perkara termasuk terhadap anak-anak di sekolah. Bagaimanakah ibu bapa, guru-guru dan peraturan di sekolah boleh mengatasi perlakuan ini jika mereka tidak memiliki teknologi terkini yang sama canggihnya sebagaimana digunakan oleh penjenayah?

  Empat - Masalah kecurian melibatkan semua harta yang dibawa ke sekolah, tidak terbatas kepada telefon bimbit sahaja. Tanggungjawab (kehilangan) itu boleh diserahkan sepenuhnya kepada ibu bapa dan sekolah boleh mengambil tanggungjawab yang kecil sahaja dengan akujanji daripada ibu bapa menerusi keputusan/ketetapan di dalam mesyuarat Persatuan Ibu Bapa Dan guru-guru (PIBG).

  Lima - Guru-guru dan sekolah berhak membuat peraturan supaya pelajar-pelajar tidak menggunakan telefon atau gajet itu sewenang-wenang atau sewaktu pengajaran-pembelajaran di dalam bilik kelas. Memuat turun atau menyebarkan perkara-perkara negatif boleh dimasukkan di dalam peraturan sekolah. Tindakan merampas atau denda sebagai contohnya, boleh dimasukkan sebagai peraturan disiplin.

  Enam - Kelas-kelas elit seharusnya diwujudkan dengan membenarkan penggunaan kemudahan-kemudahan yang disediakan melalui alat-alat baru ini. Alat-alat itu boleh menjadi sumber ilmu yang baik dan luas dalam P & P, di mana rujukan maya sudah menjadi budaya abad ini.

  Bagi kelas-kelas (sekolah) biasa, mereka boleh meletakkan syarat jenis-jenis handfon tertentu saja dibenarkan. Oleh kerana keperluan berhubung terutama dengan ibu bapa/penjaga, sekurang-kurangnya perbualan dan sms harus dibenarkan.

  Tujuh - Zaman ini ialah zaman transparen dan guru-guru harus bersifat telus dan terbuka serta proaktif terhadap penggunaan teknologi baru. Mereka juga harus lebih arif berkaitan alat atau gajet-gajet ini supaya guru-guru dan sekolah itu boleh menjadi model, dan lebih penting lagi agar mereka terus kekal relevan dalam dunia pendidikan hari ini.

  Persoalan yang belum selesai ini kami tujukan kepada semua guru-guru dan pendidik maupun pengurus sekolah, baik sekolah kementerian, berasrama penuh, rancangan khas, mrsm, sekolah agama, swasta atau apa saja. Tentunya termasuk NUTP.

  Jika perkara ini tidak dapat kita selesaikan dengan bijak, lebih baik kita ambil dasar tutup pintu. Internet, wifi, server, komputer, laptop, dan gajet-gajet baru jangan dibenarkan masuk di pintu imigresen lagi.

  Laman web drhatta.com ini, harakahdaily, malaysiakini, bharian, utusan, web-web, blog-blog dan semua yang bercirikan maya itu boleh tutup. Facebook? Twitter? Itupun boleh tutuplah dan kita semua kembali ke zaman perang Jepun.

  Digi, Maxis, Celcom, Astro dan lain-lain? Sama lah tu. Kita tutup. Buka TV hitam putih, tengok cerita P. Ramlee dan zaman Hang Tuah.

  Kami perlu komen dan saranan tuan-puan untuk artikel ini. Yaaah... Wahai guru-guru dan pendidik, logik dan pintar-pintarlah sedikit. Buatlah pembaharuan jika ingin bergerak ke hadapan.

  Sekian.  WaLlahu a'lam.

 

 

Konsultan drhatta.com / 29 Zulkaedah 1433 H.

 

 

 

   

....Bina Masa depan dengan kecemerlangan demi kecemerlangan...

 

Tawaran 2012

(advertisement)

"BIG OFFER"

Tip-tip untuk masa depan anda!

Kandungan "Tip-Tip Motivasi dan Minda" 

  Tip-tip & Mutiara Tip

  Teknik Mengingat

  Tip amalan Makanan Sihat

  Tip Tablet Minda

  Tip Doa 

 

 

Jom ke Sekolah dengan Active IQ

 

 

 

Testimonial!!

“Saya mempunyai dua orang anak kembar lelaki berumur 13 tahun. Adiknya agak lemah dan tidak berjaya ke asrama seperti abangnya. Dia selalu mengatakan tak tahu bila ditanya, dan hendak bercakappun tersekat-sekat dan gagap. Selepas saya berikan Active IQ, dia mula berubah, gemar menjawab dan bercakap. Dia juga sudah boleh mengikuti pelajaran dan menghafal ayat-ayat tertentu termasuk lagu-lagu, serta mengulangi kata-kata gurunya. Bahkan dia sudah mula minat belajar bahasa Inggeris, walaupun dahulunya dia malas mencuba. Sekarang dia juga semakin rajin membuat kerja-kerja sekolah.” -   Pn. Salsiah Kemad (Tel: 016-281 7697)

 Sms terbaru "Salam...TK, Berkat usha +  suplemnt minda Dr. anak sya brjaya dpt 5A dlm UPSR lalu dn adiknya jga dpt top 5 dlm clas drj 3.              Alhamdulillah mga brterusn." - Pn. Maimunah (017-6761085)

Klik: Tawaran Hebat

 

Saya sudah memesan dan menjual Active IQ dan Homeo-ABC sejak hampir sepuluh tahun. Walaupun Homeo-ABC tidak dapat dipasarkan selaju Active IQ, tetapi kesannya amat baik. Pelanggan yang mencuba dan memberinya untuk anak-anak serta ahli keluarga memaklumkan selsema, batuk-batuk, anak-anak meragam dan menangis, dan pelbagai masalah harian dapat disembuhkan dalam waktu yang singkat apabila mereka cepat-cepat memakan Homeo-ABC. Sesiapa yang sudah biasa dengan Homeo-ABC, mereka cenderung menjadi pelanggan tetap untuk remedi tersebut.”   - Noor Aini Ooi Abdullah (Tel:  013-514 5994)

Lagi... testimonial.

 

 

 

 

 

 

 
 

Support us : Untuk Penerbitan Buku-buku Homeopati - Matlamat Unggul Memperkasakan Homeopati.

Homeopathy and Malaysia Homoeopathy Cyber Library.

Consultant: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

Copyright: HBI Health & Homoeopathy Centre

Updated: as above.