LAMAN KONSULTAN HBI DRHATTA.COM 2008-9-10-11

THE BEST MALAYSIA VIRTUAL HOMEOPATH  ;;  MHCL WEBSITE www.homeolibrary.com - consultant SINCE 2001

Komen anda tentang website ini, emelkan ke: drhatta3@yahoo.com.  Hubungi segera: 013-980 2991

"Promoting Homeopathy All Malaysia Over" project for continuous publication of homeopathy books & virtual knowledge. - info HBI

LAMAN UTAMA

Jom Support the Site: Bisnes & Testimonial   "Pengedar Utama"    

 

 

Sept 2012

Transform Bajet

Tuntutan Cuepacs

Rang U2 PTK

J.Hunt Sokong Homeopati

Hakikat Penawar

Testimonial Produk

Berhutang

Servis HBI Terbaik

Tukar Ubat

Harga Promo IQ

UPSR 2012

Servis Pelanggan

Kejayaan Orang Asli

Hanafiah Yunus

Timeline Homeopati

Ogos 2012

Hari Merdeka

Mati Pucuk

SMS Raya Dulu

SMS RAYA

Mr. Cook

Ofer Syawal

Salam Idul Fitri

Rawatan Online

Malam LailatulQadr

Obes Puasa

Menangani Gastrik

Batuk Kebal Materialisme PerubatanSakit Kepala

Demam

Tanggapan Puasa

Vaksinasi HPV

Paulinia Sorbilis

Julai 2012

Takut Hantu

Obstruction

Alfalfa Berkesan

Mengatasi Letih

Diserang Gastrik

Bonus Raya

Pantang Ubat Dan Herba Cirit

Cirit & Isu Ubat

Cirit-birit

Selsema Siang

"Salam Ramadan"

Resdung Ramadan

Cerita Azie

Derma Darah

Tip Ramadan

Metabolisme

Testimonial HomeoABC

Realiti pengambilan Kes

Sham Kamikaze

Workshop Homeopati 3

Workshop Homeopati2

Jun 2012

Workshop Homeopati

AsidUrik

Teknousahawan Homeopati

Ambil Penawar Homeopati

Tip Minta

Alternatif Denggi

Putus Cinta

Tenaga Mental 2 Wokshop Homeopathy

Tenaga Mental

Soal Jawab Penawar

Dakwah Membazir

Pelangsing Badan

Produk Homeopati

Mei 2012

Rehat

Red Warriors

Cuti Sekolah

Juara FA

Piala FA

Batu Karang

Guru Inovatif

PRU13 Paling Sengit

PRU13 Sudah dekat

Soal-jawab Homeopati

Gaji Sabah Sarawak

Gaji Minimum

April 12

Bersih Urusniaga

Kuatkan Sistem Imun

Sakit Kepala Dirawat

Cegah Migran

Produk HBI

Cinta Keadilan

7 Rahsia Steve

Jangan Degil

Keajaiban Homeopati

Denggi: Sikap Masyarakat

Gempa Besar di Aceh

Beras Sintetik

Pantang Larang Homeopati

Denggi Berdarah

Produk Pelbagai guna

Produk Halal

Gaji Baru SSM

Mac 2012

Bakteria Penyakit

Sarapan Penting

Mesyuarat Agung MPHM

Tudung Fareeda

Cerdaskan Akal-Hujah

Oki Setiana Dewi

Cerdaskan Akal

Minyak Recon Halal?

Tip Hidup sihat 2

Tip Hidup Sihat

Amah Indo

Logo Halal Dikuatkuasa

Malek Noor Nikah

Logo Halal

Sakit Asma

Youtube Tentukan Populariti

Bersin @ Tersedu

Homeolibrary.com

 

Februari 2012

Umur Insan

Generasi Y

 

JEREMY HUNT: APAKAH HOMEOPATI MENGGUNA AIR MAGIK? (22/09/12)

Pada awal September yang lalu, kabinet Britain mengalami rombakan besar-besaran di mana Perdana Menteri, David Cameron telah mengambil langkah membawa lebih ramai golongan muda dalam pentadbirannya.

  Isu yang menghangatkan lagi suasana ialah apabila Perdana Menteri itu telah melantik Jeremy Hunt, Setiausaha Kebudayaan menggantikan Andrew Lansley sebagai Setiusaha Kesihatan. Beliau dan beberapa orang lagi di dalam kabinet dikatakan telah menyokong hak awam rakyat Britain untuk mendapatkan rawatan homeopati daripada National Health Service (NHS).

  Persoalan yang mengejutkan dan membimbangkan lagi ialah apabila bukan saja Jeremy Hunt menegakkan hak pembayar cukai dalam memilih homeopati daripada NHS, tetapi beliau turut menyokong perkhidmatan homeopati secara peribadi.

  Penulis laman sains, The Telegraph, Tom Chivers telah memperli pelantikan itu dan menulis di dalam lamannya menyatakan orang yang telah diberi tanggungjawab mengenai dasar kesihatan negara mempunyai rekod mendokong perbelanjaan wang awam ke atas air magik untuk menyembuhkan penyakit.

  Lantas beliau memetik apa yang dijawab oleh Jeremy Hunt kepada pengikut yang anti-homeopati pada tahun 2007, yang antara lain berbunyi:

  "Terima kasih kerana mengutus surat berkaitan EDM 1240 yang menyokong Hospital Homeopathy. Saya menghargai yang anda telah melahirkan rasa terkejut apabila saya memasukkan nama saya kepada saranan ini, dan telah membaca komen anda mengenai isu ini dengan penuh minat.

  Saya faham bahawa anda berpandangan bahawa homeopati adalah tidak berkesan, justeru itu orang ramai tidak harus digalakkan menggunanya sebagai suatu rawatan. Bagaimanapun, saya tidak bersetuju dengan anda dalam isu ini. Penjagaan homeopati dinilai tinggi oleh ribuan orang dan di dalam NHS di mana Kerajaan berulangkali menegaskan sebagai "mengutamakan pesakit", ianya harus diadakan selagi doktor dan pesakit percaya rawatan homeopati mungkin memberi manfaat kepada pesakit.

  Saya sangat terhutang budi kepada anda kerana telah meluangkan masa menulis dengan penuh prihatin. Saya sedar bahawa jawapan saya akan mengecewakan anda, tetapi saya harap tulisan ini membantu menjelaskan pandangan saya."

  Tanpa pandang ke belakang atau dibuat penyiasatan halus, Tom Chivers hanya membuat konklusi negatif mengatakan, "Saya tidak perlu mengulangi ini, tetapi: homeopati tidak berkesan. Homeopati ialah merawat penyakit dengan menggunakan ingredien yang tidak ujud  yang tidak akan menyelesaikan masalah walaupun ia sebenarnya wujud. Ia tidak harus dikelirukan dengan perubatan herba, yang kerapkali mengandungi bahan aktif yang nyata." (Tom Chivers, Jeremy Hunt, Health Secretary, thinks homeopathy work, 4 Sept 2012)

  Di dalam tulisan Andy Coghlan, wartawan New Scientist, ketidak-puasan beliau dinyatakan dengan  menyifatkan Jeremy Hunt sebagai "menteri baru yang magik." Bersama dengan sindiran itu, beliau memetik,

  "John Krebs, profesor zoology dari University of Oxford mengatakan, 'Terdapat bukti yang banyak bahawa ubat homeopati adalah tidak berkesan. Ianya suatu pukulan berbisa bagi mereka yang inginkan perubatan benar-benar berasaskan sains jika setiausaha negara hendak mempromosikan homeopati disebabkan oleh kepercayaan beliau'." (Andy Coghlan, Hail Jeremy Hunt, the new minister for magic, 5 Sep 2012)

  Jeremy Hunt dikutuk hebat hanya justeru pandangannya yang memberi sokongan kepada perubatan homeopati, namun Dr. Brian Kaplan sendiri mendedahkan kenyataan sebenar di dalam artikelnya yang bertajuk "New Government even more pro Homeopathy!"

  Dr. Kaplan mengatakan pelantikan Jeremy Hunt merupakan berita tersangat istimewa bagi homeopati NHS, kerana itu adalah tidak mengejutkan  apabila akhbar yang anti-homeopati mulai naik radang dan marah dengan pelantikan Jeremy Hunt.

  Jelas Dr. Kaplan, "Tetapi apakah sebenarnya yang mereka tidak suka mengenai kenyataan beliau (J. Hunt) mengenai NHS yang "mengutamakan pesakit"?"

  "Tiada sesiapapun dipaksa sama ada menerima ataupun mengamalkan homeopati di dalam NHS. En. Hunt bukan sahaja menyatakan sokongan peribadi beliau terhadap homeopati; dia (juga) telah menunjukkan bahawa dia menghormati kebebasan dan demokrasi." (Dr. Brian kaplan, New Government even more pro Homeopathy!, 5 Sep 2012)

  Demikianlah hal yang sebenarnya. Sebagaimana para pengamal perubatan alternatif dan homeopati tidak pernah mempersoalkan menteri yang menyokong perubatan modern, mengapa pula rakyat dan pengamal perubatan lain menjadi iri dan dengki apabila seorang menteri yang dilantik menyatakan sokongan kepada perubatan homeopati atau alternatif?

  Bukankah menteri itu masih bersifat neutral dan adil terhadap semua amalan perubatan?

  Inilah menunjukkan bahawa wartawan dan penulis materialistik itu tidak bersifat rasional dalam bidasan atau komentarnya. Profesionalisma mereka terus hilang diamuk oleh emosi dengki, tidak puas hati dan dendam dengan orang yang mempunyai pandangan lain daripada mereka.

  Mereka juga lupa bahawa pengguna atau pesakit berhak menyatakan apa yang mereka mahu, perlukan dan percaya. Wartawan dan pengamal perubatan konvensional itu tidak boleh menerima apabila pandangan atau keyakinan mereka dikesampingkan.

  Dalam perkara yang sama berhubung dengan pelantikan Hunt, seorang ahli Parti Konservatif bernama Stephen Dorell memberi pendapat,

  "Jeremy Hunt merupakan orang yang amat sesuai dengan tugas itu. Beliau memahami keprihatinan orang ramai, beliau adalah komunikator yang cekap dan beliau akan memberi fokus dalam mempastikan kerajaan menyampaikan hasrat tujuannya." (Maria Cheng, British health chief dubbed "minister for magic', Sep 6 2012)

  Mengapa homeopati menjadi sasaran benci dan dendam adalah suatu hal yang sangat ironi dan ganjil. Para saintis dan pengamal perubatan Barat yang materialistik serta-merta menjadi fobia dan marah apabila ada ruang hendak diberikan kepada homeopati dalam amalan perubatan arus perdana.

  Sedangkan ramai yang percaya, ramai yang sanggup memberikan testimonial, bahkan boleh disenaraikan orang-orang hebat dan ternama yang yakin dengan rawatan homeopati.

  Disebutkan oleh Maria Cheng, "Rawatan yang dipersoalkan itu dipertahankan oleh beberapa selebriti seperti Paul McCartney, David Beckham dan Jude Law. Pada tahun 2005, Prince Charles memperkenan laporan mengenai homeopati yang mengatakan merawat pesakit dengan homeopati boleh menjimatkan bil (kewangan) perubatan negara kepada separuh. (Tetapi) para pakar mengatakan itu akan meletakkan para pesakit hidup dalam bahaya."

  Mengapa harus berbahaya? Sejak beribu tahun sebelumnya manusia mampu hidup tanpa perubatan yang disanjung hari ini.

  Lagipun, bukannya kerajaan hendak mengetepikan langsung rawatan modern. Ia hanya ingin memberi pilihan. Pilihan sebagaimana semangat Kementerian Kesihatan Malaysia hari ini yang mulai sedar dan sudah dalam proses pelaksanaan Hospital Integrasi, yang menawarkan aternatif lain dalam sistem rawatan.

  Ilmu Allah s.w.t Maha Luas. Dalam perubatan modern konvensional, belumpun tentu tercurah setitis daripada lautan ilmu Ilahi.

  Sekian. Salam homeopati. WaLlahu a'lam.

 

Konsultan drhatta.com / 6 Zulkaedah 1433 H.

 

 

 

   

....Bina Masa depan dengan kecemerlangan demi kecemerlangan...

 

Tawaran 2012

(advertisement)

"BIG OFFER"

Tip-tip untuk masa depan anda!

Kandungan "Tip-Tip Motivasi dan Minda" 

  Tip-tip & Mutiara Tip

  Teknik Mengingat

  Tip amalan Makanan Sihat

  Tip Tablet Minda

  Tip Doa 

 

 

Jom ke Sekolah dengan Active IQ

 

 

 

Testimonial!!

“Saya mempunyai dua orang anak kembar lelaki berumur 13 tahun. Adiknya agak lemah dan tidak berjaya ke asrama seperti abangnya. Dia selalu mengatakan tak tahu bila ditanya, dan hendak bercakappun tersekat-sekat dan gagap. Selepas saya berikan Active IQ, dia mula berubah, gemar menjawab dan bercakap. Dia juga sudah boleh mengikuti pelajaran dan menghafal ayat-ayat tertentu termasuk lagu-lagu, serta mengulangi kata-kata gurunya. Bahkan dia sudah mula minat belajar bahasa Inggeris, walaupun dahulunya dia malas mencuba. Sekarang dia juga semakin rajin membuat kerja-kerja sekolah.” -   Pn. Salsiah Kemad (Tel: 016-281 7697)

 Sms terbaru "Salam...TK, Berkat usha +  suplemnt minda Dr. anak sya brjaya dpt 5A dlm UPSR lalu dn adiknya jga dpt top 5 dlm clas drj 3.              Alhamdulillah mga brterusn." - Pn. Maimunah (017-6761085)

Klik: Tawaran Hebat

 

Saya sudah memesan dan menjual Active IQ dan Homeo-ABC sejak hampir sepuluh tahun. Walaupun Homeo-ABC tidak dapat dipasarkan selaju Active IQ, tetapi kesannya amat baik. Pelanggan yang mencuba dan memberinya untuk anak-anak serta ahli keluarga memaklumkan selsema, batuk-batuk, anak-anak meragam dan menangis, dan pelbagai masalah harian dapat disembuhkan dalam waktu yang singkat apabila mereka cepat-cepat memakan Homeo-ABC. Sesiapa yang sudah biasa dengan Homeo-ABC, mereka cenderung menjadi pelanggan tetap untuk remedi tersebut.”   - Noor Aini Ooi Abdullah (Tel:  013-514 5994)

Lagi... testimonial.

 

 

 

 

 

 

 
 

Support us : Untuk Penerbitan Buku-buku Homeopati - Matlamat Unggul Memperkasakan Homeopati.

Homeopathy and Malaysia Homoeopathy Cyber Library.

Consultant: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

Copyright: HBI Health & Homoeopathy Centre

Updated: as above.