HOMĆOPATHIC MATERIA MEDICA
by William BOERICKE, M. D.
HBI Homoeopathic Consultant: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD

Materia Medika Homeopati

(ASAS BOERICKE)

Selected Homoeopathic Materia Medica

Disaring oleh: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD. 2020

Kembali

CALENDULA OFFICINALIS
Marigold

Suatu agen penyembuhan luar biasa, untuk kegunaan lokal. Berguna untuk untuk perdarahan terbuka, bahagian-bahagian yang tidak hendak sembuh, borok ulser, dan sebaginya. Meningkatkan granulasi sihat dan penyembuhan pesat melalui usaha pertama. Sebagaihemostatik selepas mencabut gigi. Kepekakan. Keadaan berkataral. Neuroma. Kecenderungan konstisi kepada erisipelas. Sakit yang berlebihan berbanding dengan kadar kecederaan. Kecenderungan besar kepada selesema, terutama dalam cuaca lembap. Kelumpuhan selepas apopleksi. Kanser, sebagai remedi interkuren. Mempunyai kuasa luar biasa untuk mengeluarkan eksudasi lokal dan membantu menjadikan discaj akrid berkeadaan sihat dan bebas penyakit. Kedua tangan sejuk.

Kepala. Teramat gugup; mudah jadi takut; sakit kepala mengoyak; rasa berat pada otak. Kelenjar-kelenjar submaksila membengkak, sakit bila disentuh. Sakit dalam sebelah kanan leher. Luka laserasi pada kulit kepala.

Mata. Kecederaan kedua mata yang cenderung kepada penanahan; selepas pembedahan; blenorea dalam kantung lakrima.

Telinga. Pekak ketulian; melarat dalam persekitaran lembap dan disertai keadaan-keadaan berekzema. Mendengar dengan baik dalam keretapi, dan bunyi-bunyi yang jauh.

Hidung. Koriza dalam satu lubang hidung; serta discaj hijau yang banyak.

Gaster. Lapar sebaik sahaja selepas menyusu. Bulimia. Pedih hulu hati serta horipilasi. Loya dalam dada. Muntah. Rasa kecut perut. Distensi epigastriium .

Respiratori. Batuk, serta kahak berwarna hijau, serak parau; serta kembung di lingkaran inguinal.

Perempuan. Ketuat pada os externum. Haid terpendam, serta batuk. Radang endoservik kronik. Hipertrofi uterus, rasa berat dan penuh dalam pelvis; meregang dan mengheret dalam lipatan paha; sakit apabila bergerak dengan semerta. Os lebih rendah daripada kedudukan biasa. Menoragia.

Kulit. Kuning; bulu roma meremang. Dapat mengurangkan parut luka, dengan sedikit penanahan. Bersalin kulit, isi sejemput, dan tepi-tepinya meninggi. Terbakar dan melecur kawasan permukaan. Erisipelas (guna secara topikal).

Fever.--Coldness, great sensitiveness to open air; shuddering in back, skin feels warm to touch. Heat in evening.

Modaliti. Melarat, dengan lembap, cuaca teramat, mendung.

Hubungan. Bandingkan: Hamamel; Hyperic; Symph; Arn.

Bandingkan dalam kepekakan (tuli): Ferr pic; Kal iod; Calc; Mag c; Graph.

Antidot: Chelidon; Rheum.

Komplementari: Hepar.

Dos. Secara lokal. Krim Calendula (Marigoldin) merupakan agen penyembuhan paling paling berkuasa. Juga sebagai satu suntikan dalam leukorea; secara internal, guna tinktur, hingga potensi ketiga. Untuk sakit kebakaran, fisur, juga luka lelas, dan sebagainya, gunakan Calendula Cerate.

  

Versi/Edisi Bahasa Melayu, Malaysia dan Indonesia © Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD 2020