Panduan Organon

 

 

 

 

 

Malaysia Homeopathy Cyber Library WEBSITE SINCE 2001

HBI Health & Homoeopathy Centre

PANDUAN ORGANON PERUBATAN

(Berasaskan tulisan Julian Winston) Oleh: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD

(OUTLINE OF THE ORGANON - Julian Winston)

 

 

 

222. Kendatipun, pesakit itu tidak sembuh. Mereka hendaklah "dibebaskan sepenuhnya" dengan menggunakan rawatan anti-psora.

 But such patients are not cured. They should be "freed completely" by anti-psoric treatment.

223. Jika ini tidak dilakukan, pesakit akan mendapat serangan berulang-ulang, setiap serangan itu ditimbulkan oleh sebab-sebab yang kecil sahaja.

 If this is not done, the patient will have recurring attacks, each brought on by a slighter cause.

224. Jika tidak dapat dipastikan sama ada penyakit mental itu timbul dari sakit fizikal dan bukan dari "salah didik, amalan-amalan buruk, keruntuhan moral, kepercayaan karut atau kejahilan", lihat juga kalau-kalau ia boleh dibaikpulih menerusi "semangat persaudaraan, kata-kata pujukan, kejujuran dan ketelusan, serta nasihat yang munasabah". Penyakit yang sebenar akan cepat timbul melalui pendekatan seperti itu.

  If it is not certain that the mental disease arose from physical illness rather than from "faults in education, bad practices, corrupt morals, superstition or ignorance", see if it can be improved by "friendly exhortations, consolatory arguments, serious representations, and sensible advice." Real disease will be speedily aggravated by such a course.

 

 

HBI Health & Homoeopathy Centre (Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD) 2012